Nagellakken beoordelen met schoonheidsspecialiste Evy Caes

Evy Caes beoordeelt nagellakken

Trots zijn wij bij Zenna Wellness! Wij beoordeelden 10 rode nagellakken…

Op zaterdag 23 Juli 2016 stond er een heus artikel over rode nagellakken in de krant “Het Laatste Nieuws”. Met dank aan Evy Caes, onze schoonheidsspecialiste en specialiste in nagellak van dienst!

Nagellak beoordelen met Evy Caes

Bekijk het volledige artikel hier

Of lees het volledige hier onder:

Een nagellak is een nagellak, zou je denken.

Of hij nu twee euro kost of twintig, de lak kleurt je nagels. Maar zo eenvoudig is het niet. De perfecte nagellak kleurt niet alleen mooi, maar moet ook makkelijk aan te brengen zijn, snel drogen, een mooie dekking geven en lang blijven. Je zou denken dat de ingrediënten die hiervoor zorgen ook voor het prijsverschil zorgen, maar dat is helaas niet zo. Volgens Jan Briat, chemicus in de cosmetische en detergenten industrie, spelen er verschillende factoren een rol. “De basisingrediënten zijn voor alle nagellakken hetzelfde”, aldus Briat. “Alle nagellakken bestaan uit solvent oplossende middelen (zorgen ervoor dat nagellak makkelijk uitsmeert en vervolgens uithard), polymeren (zorgen voor de dekking), plasticisers (zorgen voor houdbaarheid) en pigmenten (zorgen voor de kleur). Op de ingrediëntenlijsten van nagellakken zal je dan ook deze ingrediënten in hun chemische benamingen terugvinden. Maar wat je niet op basis van de ingrediënten kan terugvinden is de kwaliteit én de hoeveelheid. En dat kan al voor een prijs- en kwaliteitsverschil zorgen. Maar nu ook weer niet voor een prijsverschil van twintig euro, hooguit enkele centjes. Je kan nagellak perfect vergelijken met verf: ook daar zegt de prijs niets over de kwaliteit, en omgekeerd.”

Maar wat voor zin heeft het dan om twintig euro meer te betalen voor een potje nagellak?

“Als consument betaal je vooral voor het imago, marketing, research, technologie en knowhow”, gaat Briat verder. “Merken die steevast als eerste met een nieuwe kleur, samenstelling, pigment of ingrediënt op de markt komen (zoals bijv. Chanel, Faby, L’Oréal) kunnen een hogere prijs vragen. De consument is bereid om hiervoor meer te betalen. Innovatie heeft nu eenmaal zijn prijs. Of die innovaties nu al dan niet een meerwaarde betekenen voor het product, blijft in het midden. Sommige merken kunnen bijvoorbeeld claimen dat hun nagellak vitamines bevatten of speciale oliën, doorgaans betekent dit weinig voor de kwaliteit van het product maar jaagt het wel de prijs de hoogte in. Wie waar voor zijn geld wil, koopt eigenlijk best een huismerk nagellak (bijv. huismerk Lidl, Ici Paris XL, Rituals). Deze nagellakken zijn qua prijs/kwaliteit doorgaans een goede keuze. De prijzen van huismerken liggen aanzienlijk lager omdat het producten zijn die samengesteld zijn op basis van degelijke, gekende formules. Wil je echter de allernieuwste kleur, formule of een speciale extra zoals vitamines dan zal je een duurder product moeten kopen.”

Dat je de beste prijs/kwaliteit bij huismerken nagellak vindt, daar is schoonheidsspecialiste Evy Caes van Zenna Wellness het niet meteen mee eens.

“Wat ook een rol speelt of een nagellak nu voor jou een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft, is wat jouw verwachtingen zijn van een product. Misschien is gebruiksgemak of een snelle droogtijd wel belangrijker en betaal je daar graag enkele euro’s meer voor om geklungel te vermijden. Een nagellak van twee euro zal je nagels misschien net zo’n mooie kleur geven als een zelfde kleur lak van twintig euro. Maar misschien duurt het aanbrengen langer of is de lak minder lang houdbaar. En is het dan nog wel waard dat je een goedkoop product hebt gebruikt?” Maar ook dit kan meteen genuanceerd worden. “Het is nu ook weer niet hoe duurder een product hoe makkelijker te gebruiken etc.”, gaat Caes verder. “Toch kan je in één opslag al zien of je nu een goede of minder goede nagellak hebt. De borstel en de druppel nagellak die er aanhangt als je een flesje voor het eerst opendoet, zijn goede indicators om je wegwijs te maken om een goed product uit te kiezen. Een goede borstel is compact (de haartjes staan dicht bij elkaar), heeft recht afgesneden haartjes en is niet te breed. Uitspringende haartjes of te brede borstel maken het lakken van je nagels moeilijker en je hebt meer kans op lakfouten. De structuur van de druppel zegt dan weer iets over de kwaliteit van de lak: best is de druppel helder van kleur, niet waterachtig en ook weer niet te zwaar zodat hij makkelijk en streepvrij uitsmeert en toch voldoende dekt.”

Is nagellak zonder toxische stoffen een betere keuze?

Als je verschillende nagellakken vergelijkt, valt het op dat de ene vermeldt ‘Big Free 3’ (vrij van schadelijke stoffen tolueen, formaldehyde en dibutylfalaat) te zijn, terwijl de andere daar helemaal geen melding over maakt. Iets om je zorgen over te maken of niet? “Nagellak is en blijft een chemisch product”, aldus Briat. “En ja, dat betekent dat er toxische stoffen in kunnen verwerkt zijn. Panikeren hoeft nu zeker niet, want deze stoffen vind je in heel veel producten terug tot zelfs in medicijnen en speelgoed. Zolang je een bepaalde hoeveelheid niet overschrijdt, kunnen deze toxische stoffen geen kwaad. Als nagellakken meegeven dat ze ‘Big Free 3’ zijn,  zal dat zo zijn. Maar dat betekent niet dat nagellakken die dit niet claimen meer giftig zouden zijn. Op dit moment is het niet wettelijk verplicht om deze drie toxische stoffen uit nagellak te bannen, maar staan er wel heel wat restricties op: zo moeten ze oa. verplicht vermeld worden als ze in een product aanwezig zijn én mag er absoluut niet meer dan 5% van gebruikt worden. Ondertussen hebben heel wat labels hun formules hieraan aangepast, de kans is dus klein dat je deze giftige stoffen nog in een nagellak zal vinden. Maar zeggen dat een nagellak helemaal vrij is van toxische stoffen, kan niet.”

 

Nagellaktest

Schoonheidsspecialiste Evy Caes beoordeelde de volgende 10 rode nagellakken op aanbreng gemak, dekking, droogtijd en houdbaarheid.

 

Hand links (van pink naar duim)

– T.LeClerc 06 Rouge Théophile (€ 16 bij de apotheek)

* Aanbreng gemak: Deze nagellak heeft een dunne borstel waardoor je de lak op een precieze manier kan aanbrengen.

* Dekking: Twee lagen zijn noodzakelijk om een mooie dekking te bekomen.

* Droogtijd: De nagellak is binnen de minuut droog.

* Houdbaarheid: Houdt drie dagen perfect, daarna begint hij lichtjes af te schilferen op de nageltop.

 

– Yves Rocher 41 Garance (€ 5,90)

* Aanbreng gemak: Brede borstel die de nagellak meteen goed uitsmeert.

* Dekking: Eén laag dekt al redelijk goed.

* Droogtijd: Langer dan een minuut nodig om te drogen.

* Houdbaarheid: Na twee dagen begint de nageltip lichtjes af te schilferen.

 

– & Other Stories 501 Luxeine Red (€ 7)

* Aanbreng gemak: Middelgrote borstel met mooi recht afgesneden haren waardoor de nagellak makkelijk uit te smeren is, maar wel bij de eerste laag een streperig resultaat geeft.

* Dekking: Met twee lagen is het streperig resultaat niet meer zichtbaar, maar drie lagen zijn een must om volledige dekking te bekomen.

* Droogtijd: De nagellak is binnen de dertig seconden droog.

* Houdbaarheid: Na drie dagen begint de nageltip lichtjes af te schilferen.

 

– The Body Shop 130 Red My Mind (€ 6)

* Aanbreng gemak: Middelgrote borstel waarmee je de nagel gemakkelijk van kleur voorziet.

* Dekking: Een transparante dekking waardoor minstens drie lagen nodig zijn om tot een mooi kleurresultaat te komen.

* Droogtijd: De nagellak is binnen de dertig seconden droog.

* Houdbaarheid: Begint na drie dagen af te schilferen.

 

– Chanel 475 Dragon (€ 22,50 bij de parfumerie)

* Aanbreng gemak: Middelgrote borstel die de lak in één laag mooi uitsmeert.

* Dekking: Eén laag zorgt meteen voor een perfecte dekking.

* Droogtijd: Onmiddellijk droog.

* Houdbaarheid: Na twee dagen begint de nagellak af te schilferen.

 

 

Hand rechts (van pink naar duim)

– Maybelline Super Stay 7 Days 493 Blood Orange (€ 8,99 bij de drogisterij en supermarkt)

* Aanbreng gemak: Brede borstel die de nagellak met één borstelstreek over de volledige nagel verdeelt. De lange, smalle dop ligt makkelijk in de hand om de nagellak snel aan te brengen.

* Dekking: Drie lagen zijn nodig om een perfecte dekking te bekomen.

* Droogtijd: Langer dan een minuut.

* Houdbaarheid: De nagellak houdt perfect vijf dagen.

 

– Cien 14 Red Carpet (€ 1,99 bij Lidl)

* Aanbreng gemak: Middelgrote borstel met uitspringende haartjes waardoor het moeilijker is om de nagellak zonder morsen aan te brengen. De kleur veegt niet goed uit waardoor je een streperig effect bekomt na de eerste laag.

* Dekking: Twee lagen zijn voldoende om een egale dekking te bekomen.

* Droogtijd: Enkele minuten droogtijd nodig.

* Houdbaarheid: De nagellak houdt perfect zeven dagen.

 

– Rituals Ruby Red (€ 5)

* Aanbreng gemak: Een fijne borstel waarmee de nagellak makkelijk egaal uitgesmeerd kan worden.

* Dekking: Twee lagen zijn voldoende.

* Droogtijd: Binnen de minuut droog.

* Houdbaarheid: Na drie dagen begint de bovenkant af te schilferen.

 

– Only You 201 Diabolique (€ 4,95 bij Ici Paris XL)

* Aanbreng gemak: Een brede, dikke borstel die de nagellak meteen over de hele nagel verdeelt. De nagellak heeft een dikke structuur die makkelijk uitsmeert.

* Dekking: Eén laag geeft net niet voldoende dekking, met twee lagen een perfecte dekking.

* Droogtijd: Enkele minuten droogtijd nodig.

* Houdbaarheid: Houdt drie dagen.

 

– Faby 401 Do You Think I’m Sexy? (€ 13)

* Aanbreng gemak: Middelgrote borstel waarop de juiste hoeveelheid nagellak kan om uit te smeren. De lange dop ligt goed in de hand.

* Dekking: Met twee lagen een perfecte dekking.

* Droogtijd: Binnen de minuut droog.

* Houdbaarheid: Houdt zeven dagen perfect.

 

*Droogtijd: na één laag nagellak

*Houdbaarheid: op basecoat met twee lagen gekleurde lak

 

Samenvatting:

– Langste houdbaarheid: Faby en Cien (Lidl)

– Snelste droogtijd: Chanel

– Beste borstel: T.LeClerc

– Langste droogtijd: Only You en Cien (Lidl)

– Slechtste borstel: Cien (Lidl)

– Minst lange houdbaarheid: Chanel en Yves Rocher

– Beste dekking: Chanel

– Slechtste dekking: Maybelline en Yves Rocher

 

Zo breng je nagellak perfect aan

“Niet alleen welke nagellak je uitkiest, maar ook je hem aanbrengt is belangrijk om een optimaal resultaat te bekomen”, zegt schoonheidsspecialiste Evy Caes. “Eerst en vooral is het belangrijk dat je nagels proper zijn en de nagelriemen goed verzorgd zijn. Nagelriemen duw je voor het lakken terug met een bokkenpootje. Vervolgens breng je een basecoat aan: dit vooral om het nagelbed te beschermen tegen verkleuringen, maar het helpt ook om de nagellak beter te doen hechten. Daarna breng je twee keer een laag gekleurde lak aan. Belangrijk hierbij is dat je de tweede laag pas aanbrengt als de eerste droog is. De nagellak breng je aan in drie stappen: eerst zet je een streep in het midden, daarna eentje links en dan rechts. Zelf tip ik de lak altijd eerst even snel af aan  de nageltop in het midden en smeer dan verder uit. Dit is een kleine, extra versteviging. Na het aanbrengen van de kleur kan je nog afwerken met een topcoat: dit zorgt vooral voor extra glans en langere houdbaarheid. Lak je je nagels volgens de regels van de kunst, dan ben je minstens een halfuur bezig.”