Het effect van sauna op je gezondheid

gezonde sauna
Sauna

Dat een saunabezoek een positief effect heeft op je lichaam en je gezondheid is al lang geen geheim meer. Reeds in de Middeleeuwen werd de sauna gezien als een belangrijke reiniging van het lichaam. Het is heerlijk om tot rust te komen en jezelf, bijvoorbeeld in de winter, op te warmen.

In de sauna wordt de lichaamstemperatuur verhoogd tot een soort van kunstmatige koorts van 39°C. Hierbij zweet het lichaam met het doel warmte te laten verdwijnen; dit proces heeft veel positieve gevolgen voor het lichaam.

  • De sauna zorgt voor een beter afweersysteem, er worden meer witte bloedcellen aangemaakt waardoor het lichaam beter bestand is tegen ziektekiemen. Bij een verhoging van de lichaamstemperatuur worden, net als bij een echte koorts de ziektekiemen bestreden.
  • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de sauna weldadig is voor de luchtwegen. Het aantal aanvallen bij astmapatiënten neemt af.
  • De sauna vertraagt de veroudering van de huid. Omdat de bloedvaten wijder en flexibeler worden, gaat er meer bloed naar de huid. Zo krijgt de huid meer voedingsstoffen. Ook de poriën gaan meer openstaan in de sauna. Door het zweten wordt de huid diep gereinigd.
  • Spieren ontspannen als na de sauna een koud bad volgt: verlaging van de bloeddruk en verbetering van de bloedcirculatie zijn slechts 2 van de vele voordelen voor het lichaam.
  • Een kwartiertje in de sauna is de manier bij uitstek om te ontstressen en te relaxen. In de sauna kan je tot jezelf komen en even ontsnappen aan de drukte
  • Saunagebruik zorgt voor een diepere slaap door het vrijkomen van endorfines.
  • De sauna maakt je slim! Naast de neurotransmitters adrenaline en noradrenaline zorgt de sauna ervoor dat ook acetylcholine vrijkomt. Hierdoor wordt de informatiestroom tussen de zenuwcellen in je hersenen verbetert. Je geheugen wordt beter en je denkt sneller. Uiteraard zijn deze positieve effecten het grootst als je regelmatig een sauna neemt.

(PS: de illustratie bovenaan is niet overeenkomstig met de Finse sauna van Zenna Wellness, doch zeer gelijkaardig.)